Saha satış programı Sales Plus olarak her hafta yazdığımız blog yazılarında bu haftaki konumuz yaratıcı ve en etkili saha satış teknikleri olacak. Uzun ve karmaşık bir süreç olan satışa dair saha satış elemanlarına ipuçları vermeyi amaçladığımız bu yazı boyunca, sahada kullanılabilecek dikkat edilecek genel hususlara değineceğiz. Sizler için faydalı bir yazı olmasını umar, iyi okumalar dileriz.
İçindekiler
Etkili Saha Satış Teknikleri Uygulamak İçin Dikkat Edilecekler
Satışta en önemli noktalardan bir tanesi ‘Ne?’ sorusunun yanıtıdır. ‘Hangi durumlarda müşteriye ne demeliyim?’, ‘Ne yapmalıyım?’ gibi sorular söz konusu ana sorusunun kapsamı içerisinde yer alıyor. Ancak bu sorunun yanıtını vermek gerekmekle birlikte, ‘Nasıl?’ ile başlayan soruların yanıtı da plasiyerler tarafından verilmelidir. Bu noktada söylemek istediğimizi, yazıda ilerledikçe daha net anlayabilecekseniz. Daha fazla uzatmadan, etkili saha satış tekniklerini uygulamak için dikkat edilmesi gerekenleri sıralamaya başlayalım:
- Müşteriyi Etkin Bir Şekilde Dinlemek
Saha satışında müşteriye neyin nasıl söyleneceğini düşünmeden önce, müşteriyi etkin bir şekilde dinlemek gerekmektedir. Nitekim müşteriyi tam anlamı ile anlamadan uygulamaya koyduklarınız yalnızca ezberden ibaret olabilir. Bu doğrultuda müşteri konuşurken onunla düzenli olarak göz teması kurmanız ve sözlerini destekleyici mimikler sergilemelisiniz. Etkin bir iletişimin koşulu karşılıklı iyi dinleme ve anlatabilmelidir.
- Ne Söylediğinizden Çok Nasıl Söylediğiniz Önemli
Müşteri ile randevu gününde görüşmek üzere ofisine vardınız. Sekreter sizi içeri davet etti. İlk söyleyeceğiniz sözlerden bir tanesi muhtemelen ‘Merhaba, nasılsınız?’ olacaktır. Kulağa gayet basit geliyor. Ancak ne söylediğinizin öneminin olması ile birlikte, nasıl söylediğiniz de çok önemlidir. Nitekim kişilerarası iletişimde, kelimeler aslında yalnızca %5-10 arası bir öneme sahiptir. Asıl önemli olan vücut dili ile tonlamadır. Nitekim ‘Merhaba, nasılsınız?’ gibi basit bir soru, birçok anlama gelecek şekilde söylenebilir. Vücut dili de tonlama da burada büyük önem kazanır.
- Karşı Tarafla Uyum Sağlayabilmek
Dünya üzerinde milyonlarca tip insan bulunuyor. Bu yüzden hepsine aynı şekilde yaklaşmak, farklı sonuçları beraberinde getirebilir. Netice olarak da müşteri tipine göre iletişim stratejisi geliştirmelisiniz. Örneğin, bir otopazara satış yapmak üzere gittiğinizi varsayın. Takım elbise ile oraya giderek kendinizi onlardan birisiymiş gibi hissettirebilir misiniz?
- Müşteriniz Ürününüzü ya da Hizmetinizi Neden Satın Alır?
Bu sorunun yanıtını her müşteriniz için ayrı ayrı vermelisiniz. Müşterinizin, satışını yaptığınız ürünü neden alabileceğine ya da alması gerektiğine dair bir fikriniz yoksa ya da yeterli fikriniz bulunmuyorsa, en etkili satış tekniklerini uygulasanız bile başarınız şansa kalır. Her ürün ve hizmetin ön plana çıkan 3-4 adet ana özelliği olur. Bunlardan hangisi ya da hangileri o an görüşmeye gittiğiniz müşteriyi cezbeder? Bu sorunun net yanıtını verdikten sonra uygun satış tekniklerini uygulamaya çalışabilirsiniz.
- Müşteriniz Ürünü Aldıktan Sonra Yalnız mı Kalacak?
Günümüz pazarlama dünyasında satış süreci, satışın yapıldığı an ile bitmemektedir. Müşteriniz ürününüzü ya da hizmetinizi satın aldıktan sonra ne gibi ek faydalar sunacaksınız? Ürün kullanımında sorunlar yaşadığında ona bir şekilde destek verecek misiniz? Yani satış sonrası süreçte müşterinizin yanında olacak mısınız? Bu soruların cevabı ‘Evet’ olmalıdır. Müşteriniz ile görüşme esnasında bu tarz sorularının yanıtının ‘Evet’ olduğunu ona hissettirmelisiniz. Böylelikle kendisini daha güvende hissedecek, size güvenecek ve uygulamayı düşündüğünüz satış tekniklerine karşı ikna olma konusunda daha açık olacaktır.
Saha satış otomasyonu Sales Plus programı geliştiricisi olarak plasiyerlere yönelik hazırladığımız bu haftaki blog yazımızın sonuna geldik. Bu haftaki yazıda etkin saha satış tekniklerini uygulayabilmek için dikkat edilmesi gereken belli başlı ön koşulları nedenleri ile birlikte sizlere aktarmaya gayret ettik. Nitekim ikna için uygun ortamı hazırlayamazsanız, uyguladığınız ikna tekniklerinin müşteri üzerindeki etkisi zayıflar. Haliyle bu da satış performansının düşmesine yol açar.